Pentru prima oara de cand a devenit furios, fluviul da semne ca i-au slabit fortele.
Dupa ce a spulberat din cale dig dupa dig, Dunarea pare mai slabita in aval de revarsarile din sudul Olteniei. Chiar daca ieri debitul la intrarea in tara era in scadere, 14.300 mc/s, autoritatile atrag atentia ca acesta va fi ridicat inca o luna. Deocamdata, bilantul dezastrului e socant: aproape 16.000 de oameni evacuati, peste 300 de case distruse complet si peste 150 de localitati din 12 judete afectate.
Parintii prefectului de Dolj, evacuati
Dupa ce miercuri seara digul de protectie din localitatea doljeana Dabuleni s-a fisurat, ieri-dimineata acesta a cedat in intregime. S-au format trei brese avand in total in jur de 200 de metri latime si au fost inundate peste 10.000 de hectare de teren agricol din judetul Olt. Viitura nu ameninta, ieri dupa-amiaza, nicio localitate.
Pana ieri-dimineata, din zona Bechet-Dabuleni fusesera evacuate 1.200 de persoane. Printre acestea se aflau si parintii prefectului de Dolj, Nicolae Giugea. "Mi-a fost greu sa-i conving sa plece de acasa", a declarat prefectul.
Pe de alta parte, Giugea a anuntat ca a descoperit ca exista mii de profitori ai inundatiilor: "In primele zile, m-am trezit ca in loc de 4.000 de persoane, cate au fost evacuate din Rast, au venit 7.000 la masa". Prin urmare, prefectura doljeana a decis ca sinistratii din comuna Rast sa fie primiti la masa numai pe baza unei cartele.
Intre timp, nivelul apei a inceput sa scada, dat fiind ca penetrarea digului de la Dunareni a condus viitura catre judetul Olt. Si la Sarata apa incepe sa bata in retragere, dupa ce miercuri toata localitatea a fost inundata. In zona Bechetului, accesul in partea de jos a orasului a fost interzis, de acolo fiind evacuati majoritatea oamenilor.
O alta bresa aparuta intr-un dig afl