Profesorul Brian Daizen Victoria este o personalitate multi-fatetata, care te impresioneaza prin firea blinda si vorba cumpanita. Originar din Omaha, Nebraska, Brian are un masterat in studii buddhiste la Universitatea Komazawa din Tokyo si un doctorat in studii religioase la Universitatea Temple (Philadelphia). Preda in prezent la Colegiul Antioch (Yellow Springs, Ohio), dar este in acelasi timp si calugar buddhist (nume de calugar: Daizen - mare meditatie, dar si Ryojun - bunatate penetranta) al Sectei Soto (din 1964) si detinator al unei centuri negre (ikkyu) in aikido. De asemenea, s-a remarcat ca luptator pentru pace in timpul razboiului din Vietnam, dar si pentru drepturile omului, motiv pentru care a fost expulzat din numeroase tari, precum China, Taiwan, Korea de Sud, Vietnam de Sud si Japonia, si chiar arestat in Japonia, in 1975.
Printre lucrarile majore ale lui Brian de pina acum, se numara, volumul seminal Zen at War (RoutledgeCurzon, Londra, 1997), dar si Zen War Stories (RoutledgeCurzon, 2003) si Zen Master Dogen (cu Yokoi Yuho, Weatherhill, Londra, 1976).
In teorie, buddhismul ar trebui sa fie ultimul loc in care sa gasim doctrine care sa justifice terorismul, pe care il definesc aici ca reprezentind uciderea de persoane ne-combatante, neinarmate, in vederea atingerii unor scopuri politice. Si totusi, realitatea istorica este ca in Japonia anilor '30, cel putin trei incidente teroriste au fost influentate de doctrina si practica Zen, si asta fara sa mentionam alte acte teroriste atribuite unor practicanti ai scolii Nichiren, precum cel al generalului Ishiwara Kanji. Incidentele cu o clara influenta Zen sint: 1) Incidentul trupelor "Juramintul Singelui" (ketsumeidan jiken) din primavara lui 1932; 2) asasinarea generalului maior Nagata Tetsuzan, din 12 august 1935; si 3) rebeliunea militara din 26 februarie 1936.
@