Intr-un interviu acordat unui ziar de limba olandeza, premierul Tariceanu (foto) a afirmat cu mana pe inima ca, pentru Romania, coruptia nu mai reprezinta "o mare problema". Totusi, a admis primul-ministru pentru "NRC Handelsblad", aceasta nu inseamna ca marea coruptie a disparut de tot. "«De unde nu este foc, nu iese fum», trebuie sa recunosc. Nici nu vreau sa spun ca aceasta coruptie a disparut total. Dar bantuia, in primul rand, in timpul fostului guvern. In momentul instalarii mele, in decembrie 2004, am luat toate masurile necesare", a declarat Tariceanu cotidianului olandez.
CHESTIUNE DE PERCEPTIE. Intrebat de ce considera romanii ca nu sunt cercetati politicienii invinuiti de coruptie, cum este Adrian Nastase, Tariceanu a afirmat ca cercetarile in acest dosar se afla in desfasurare si a punctat ca toata aceasta "preocupare" in jurul coruptiei este de fapt o perceptie gresita. Pentru sustinerea afirmatiei, seful executivului a dat exemplu datele din Barometrul de Coruptie al BERD, care a acordat Romaniei un scor de 0,7, in conditiile in care media europeana este de 0,5. "Preocuparea in jurul coruptiei este in mare parte alimentata de o perceptie gresita. Imaginea Romaniei ca fiind corupta pana in maduva oaselor ramane inca. Dar potrivit Barometrului de Coruptie al BERD, noi stam pe un loc bun. Acum doi ani am obtinut un scor jenant de 2,6 pe scara BERD, dar acum este de 0,7. Cifra medie in randul UE este de 0,5", a spus premierul.
REFORME SI ORDINE. Romania are o economie aflata in crestere, iar reformele vor continua si dupa integrarea la 1 ianuarie 2007, a declarat Tariceanu, raspunzand la o intrebare privind contradictia intre faptul ca, desi olandezii nu sunt foarte entuziasmati de aderarea Romaniei, totusi Olanda este al doilea mare investitor. "Cine vine la noi in tara stie ce poate castiga. Economia este in crestere, exista un mare potentia