preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a respins categoric aceste cereri."Asimilarea de către naţiunea iraniană a tehnologiei de producere în scopuri paşnice a energiei nucleare prezintă o preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a respins categoric aceste cereri.
"Asimilarea de către naţiunea iraniană a tehnologiei de producere în scopuri paşnice a energiei nucleare prezintă o asemenea importanţă încât ar putea schimba radical situaţia mondială", a declarat preşedintele, care a adăugat: "Republica Islamică a Iranului are capacitatea de a deveni rapid o superputere mondială. Dacă vom crede în noi înşine, nicio putere din lume nu se va putea compara cu noi".
Declaraţiile sale sfidătoare au anticipat conţinutul raportului AIEA. Se ştie că îmbogăţirea uraniului este o etapă importantă în vederea fabricării combustibilului necesar centralelor electronucleare, dar SUA şi ţările vest-europene bănuiesc că Teheranul intenţionează să folosească această tehnologie în scopuri militare, pentru a se dota cu arma nucleară. Oficialităţile iraniene s-au lansat în atacuri deschise la adresa Israelului, pronunţându-se pentru desfiinţarea statului evreu şi afirmând că arsenalul nuclear israelian creează un dezechilibru de putere pe care lumea musulmană nu îl poate tolera.
Pe de altă parte, Washingtonul şi Tel Avivul nu au exclus recurgerea la forţă împotriva Iranului, inclusiv prin bombardarea instalaţiilor sale nucleare, dacă nu va renunţa la intenţiile de a-şi continua programul nuclear.
O asemenea soluţie extremă este avută însă în vedere numai după epuizarea posibilităţilor unei soluţii diplomatice. America, susţinută de Marea Britanie şi Franţa, merge pe ideea unor sancţiuni ale ONU împotriva regimului de la Teheran, dar Rusia şi China se opun, sugerând o rezoluţie în termeni mai drastici a Consiliului de Securitate.
Oricum, dosarul nuclear iran