Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a elaborat un proiect de hotarare de Guvern care prevede vanzarea pachetului de 8% din actiunile Petrom direct catre salariati. Se exclude, astfel, vanzarea actiunilor destinate salariatilor prin intermedierea unei asociatii, a declarat vineri ministrul de resort, Codrut Seres. "Daca ar fi fost si prin intermediul asociatiei, ar fi trebuit sa fie cel putin o ordonanta de urgenta, sau un proiect nou de lege", a afirmat Seres. Potrivit acestuia, proiectul de hotarare de Guvern este redactat, urmand sa fie trimis pentru avizare la o serie de ministere. In final, proiectul va fi analizat si aprobat de Guvern "cat mai repede, cu sau fara amendamente, astfel incat in cel mai scurt timp sa inceapa procesul de vanzare a actiunilor".
Ministrul Economiei a negat informatiile aparute recent in presa, potrivit carora Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) ar fi trimis unor angajati ai Petrom solicitari pentru atestarea calitatii de salariat al companiei petroliere, in vederea primirii de actiuni. "Daca au transmis, foarte bine, ei sunt in momentul de fata inregistrati cu documentele respective. Imediat ce proiectul va trece prin Guvern, vom declansa procedurile de vanzare", a spus Seres. El a confirmat ca in urma cu circa zece zile a primit "doua-trei astfel de cereri" de la cei indreptatiti sa cumpere actiuni, pe care le-a transmis OPSPI.
Actiunile companiei, mina de aur pentru Asociatia Salariatilor
Fostii si actualii salariati ai Petrom au posibilitatea sa achizitioneze de la stat actiuni ale companiei in limita a 8%, conform contractului de privatizare semnat de autoritati cu grupul austriac OMV. Acestia pot achizitiona titlurile la valoarea la care au fost achizitionate de OMV, adica la un pret de 5,25 eurocenti pe actiune, echivalentul a 0,185 lei la cursul actual al eur