Ministrul Economiei, Codrut Seres, a anuntat ieri ca a descoperit o serie de nereguli privind achizitiile efectuate de jumatate dintre companiile aflate in portofoliul institutiei pe care o conduce. Afirmatia este bazata pe rezultatele verificarilor efectuate de Corpul de Control al premierului, potrivit caruia acestora le lipsesc o parte dintre documentele necesare cumpararii produselor. Insa, faptele prezentate de ministru nu sunt deloc noi, avand in vedere ca, anul trecut, procurorii anticoruptie au intocmit rechizitorii pentru zeci de persoane cu functii de conducere in societatile Electrica din tara, institutie direct subordonata MEC. Prejudiciile calculate de procurori pentru achizitiile ilegale sau inutile efectuate de acestia se ridica la aproape 500 de miliarde de lei vechi.
Aproape 80 de societati din portofoliul MEC "nu au toate documentele necesare pentru achizitia unui produs, incepand cu declaratia de conformitate si terminand cu prima fisa care ar fi trebuit sa fie completata de catre cel care initiaza aceste achizitii", a spus ieri ministrul Codrut Seres, precizand ca acestea sunt constatarile Corpului de Control al premierului in urma verificarilor efectuate pe parcursul anului trecut privind achizitiile derulate incepand cu 2003. Din aceste motive, Seres a cerut ieri tuturor directorilor generali ai acestor societati o analiza referitoare la achizitiile care intra sub incidenta bunurilor reglementate, precizand ca ar dori "ca si sectorul minier sa faca aceste verificari", de teama sa nu existe si acolo probleme asemanatoare.
Din pacate, eforturile noastre de a afla cu exactitate societatile la care s-a referit ministrul s-au izbit de ignoranta purtatorului de cuvant. Contactata telefonic (pentru ca site-ul ministerului Economiei nu functiona ieri), Cerasela Patrascanu ne-a spus ca nu stie care sunt societatile din portofoliul MEC, dar ca