La ora actuala, atat in Romania cat si pe plan mondial, o problema majora este numarul mic de donatori de organe, acesta fiind limitat la maximum 15-30/1 milion de persoane. In aceste conditii, obiectivul-cheie al comunitatii medicale implicate in transplant il reprezinta supravietuirea cat mai indelungata a grefei, prin gasirea unor regimuri imunosupresoare cu toxicitate minima pe termen lung.
In Romania, transplantul este o activitate de excelenta ce a devenit, insa, o procedura uzuala, in ultimii ani. Specialistii romani sunt recunoscuti la nivel mondial, devenind membri ai societatilor stiintifice internationale.
In anul 1980, in Clinica de Urologie a Spitalului Fundeni, sub conducerea prof. dr. Eugen Proca, s-a efectuat primul transplant renal din Romania. In acelasi an, s-au realizat un numar de 20 de transplanturi renale la pacienti cu insuficienta renala cronica in stadiul terminal, donatorii fiind rude de gradul I - tata, mama, frate, sora. Incepand din anul 1992, activitatea inregistreaza un ritm mult mai alert.
Octombrie 1999 aduce un progres major in transplantologia romaneasca prin efectuarea primului transplant cardiac de catre dr. Serban Bradisteanu la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. In anul 2000 s-a deschis Centrul de Transplant Hepatic, condus de prof. dr. Irinel Popescu, de la Institutul Clinic Fundeni.
Agentia Nationala de Transplant (ANT), infiintata in anul 2005, reprezinta autoritatea care realizeaza politicile si programele nationale de transplant de organe, tesuturi si celule umane.
Printre altele, ANT coordoneaza activitatea de prelevare, transport si alocare de grefoane pentru transplantul de organe pe teritoriul Romaniei si activitatea de prelevare, preparare, conservare, validare, alocare, stocare si transport pentru transplantul de tesuturi si celule umane pentru utilizare terapeutica pe teritoriul tari