Nu-i lucru de şagă: personajele lui Creangă care ne-au vrăjit copilăria se găsesc acum pe tarabe. La Târgul Meşteşugarilor care are loc în aceste zile la Braşov, unul dintre meşterii populari i-a aşezat pe măsuţă pe Păcală, Tuşa Mărioara, Moş Chiorpec Ciubotaru, Popa Duhu sau Smărăndiţa Popii. Figurinele din lut au fost create chiar de o săteancă din Humuleşti, vecină cu casa marelui narator, care acum a devenit muzeu.
Şugubeaţă ca toţi humuleştenii
„Vin din Humuleşti. Locuiesc la trei case de casa lui Creangă. Am venit cu tot cu personajele din amintirile lui Creangă”, spune Ionela Lungu, meşter popular. Femeia este tânără şi pune mult haz în vorbele sale. Totul a început din joacă, spune Ionela. „Iaca am luat şi eu un boţ de humă, cum spunea şi Creangă: «un boţ cu ochi, o bucată de humă însufleţită din Humuleşti», după care am încercat să le dau viaţă. Unui boţ i-am zis Păcală, altuia i-am spus Dănilă Prepeleac. Mă îndrept mai mult spre caricatură. Citind poveştile lui Ion Creangă râdem. Atunci cum puteam să le fac dacă nu caricaturi?”, ne-a explicat humuleşteanca. Artista populară spune că figurinele sale sunt unicat, fiind create din lut, cu căciuli din piele de miel şi mustăţi din coadă de cal. „Le fac mai mult în timpul liber. Sunt profesoară şi am ajuns să fac asta dintr-o joacă”, a spus Ionela Lungu.
De vorbă cu muşterii
Ca să vină la Braşov, femeia şi-a luat o zi liberă de la şcoală. Personajele lui Creangă atrag diverşi admiratori. Costă 200.000 de lei fiecare, şi chiar dacă nu toată lumea se înghesuie să cumpere, măcar au parte de discuţii interesante. Ionela Lungu are stofă de povestitoare şi-şi poartă muşterii pe meleagurile străbătute de Ozana „cea frumos curgătoare şi limpede ca cristalul”. Ea este de părere că în Humuleşti oamenii sunt mai răi ca în alte părţi ale ţării. „Foarte mulţi dau răspunsuri în doi peri.