Cotatia internationala a petrolului a ajuns marti la un nivel record. Se anunta o criza mondiala? 75, 35 de dolari. Atat costa marti un baril de petrol (159 de litri) la bursa.
Petrolul se tranzactiona, vineri, la New York si la Londra cu aproximativ 70 de dolari pe baril, dar piata fremata de aceeasi nesiguranta geopolitica ce a urcat initial pretul aurului negru la valori record.
"Din cauza cresterii constante a pretului petrolului, valul aparent de nestavilit al pietelor si popoarelor libere, pe care noi le-am crezut dezrobite de caderea Zidului Berlinului, este acum blocat de un contraval de state petro-autoritariste, precum Iranul, Venezuela, Rusia, Nigeria si Sudanul. Aceste tari au acum mai multi petrodolari decat au avut vreodata si pot face cu ei cel mai mare rau pentru cel mai mult timp.
Vor otravi lumea de dupa razboiul rece daca nu vom cobori pretul petrolului", scrie Thomas L. Friedman, editorialistul publicatiei americane "The New York Times", detinator a doua Premii Pulitzer.
Nu, n-a inceput inca niciun razboi, dar faptul ca Iranul constituie acum cea mai mare amenintare la adresa pacii mondiale este suficient pentru ca pretul petrolului sa creasca.
La Bucuresti, benzina a inceput sa se scumpeasca inca de vineri, in aceeasi zi in care a expirat ultimatumul dat Iranului de catre Agentia de Energie Atomica Internationala pentru a pune capat programului sau nuclear de imbogatire a uraniului.
"Factorul psihologic are o influenta foarte mare. Instabilitatea geopolitica, la fel ca si interventia americana din Irak, a creat o presiune asupra pretului, fiindca acum lumea isi pune intrebarea "Oare Iranul urmeaza?"", explica analistul economic Matei Paun.
"Si numai faptul ca-si pune aceasta intrebare are tendinta sa faca sa creasca pretul petrolului. Desigur, exista insa si o realitate la baza, determinata de faptul ca C