Budinca de ciocolata si paine cu frisca si vanilie.
Ingrediente (pentru 6 persoane): 75 g ciocolata amaruie, 400 ml frisca nebatuta, 100 g zahar, 50 g unt, 4 oua, 6 felii mari de paine alba, 1 baton vanilie. In plus: 6 forme mici de budinca.
Mod de preparare:
Se pune pe foc ciocolata impreuna cu zaharul, 250 ml frisca si 40 g de unt si se lasa sa se incinga, amestecand intruna, pana ce se topesc ciocolata si zaharul, dupa care se incorporeaza ouale si se amesteca bine (cu telul).
Se decupeaza din fiecare felie de paine - dupa ce s-a indepartat coaja - cercuri de marimea formelor de budinca. Se ung formele, se toarna in ele cate 2 linguri cu sos de ciocolata si se aseaza deasupra un cerc de paine. Se imbiba cercul de paine in ciocolata si se umplu formele cu straturi alternative de miez de paine si ciocolata. Se acopera cu folie de aluminiu, care se gaureste in 4 locuri, si se lasa 3 ore sa se patrunda.
Se-ncinge cuptorul la 180gr., se aseaza formele intr-o tava cu apa si se fierb budincile circa 45 de minute la bain-marie. Se rastoarna si se servesc cu restul de frisca batuta (nu foarte tare), in care s-a incorporat miez de vanilie razuit.
Clatite cu ciocolata si compot de prune
Ingrediente (pentru 6 persoane): 45 g de unt, 50 g faina, 5 linguri cacao (praf), 1 varf de cutit sare, 2 oua, 125 ml lapte, 125 ml sirop de catina (sau fructe), 50 ml vin dulce, 200 g prune uscate.
Mod de preparare:
Se topeste untul si se amesteca cu faina, 2 linguri de cacao, sarea, ouale si laptele, pana ce se obtine un aluat de clatite, dupa care se lasa circa 30 de minute sa se umfle.
Se pun pe foc siropul si vinul, impreuna cu praful de cacao ramas, si se lasa sa fiarba incet, pana ce siropul devine omogen, dupa care se incorporeaza prunele si se lasa sa se incinga.
Se unge usor o tigaie de teflon, se pune