(Foto: )
In contextul tragediei miilor de familii din sudul tarii, care si-au vazut munca de-o viata risipita de urgia naturii si au fost nevoite sa-si scape viata fugind din fata apelor iesite din matca, inundatiile petrecute in aceasta primavara in Bihor par floare la ureche.
Insa lucrurile nu sunt tocmai asa, pentru ca zona cea mai predispusa la inundatii din judet e lasata in voia sortii de multi ani de zile.
Iar Barcaul poate lovi oricand din nou, asa cum a facut-o in primavara neagra a lui 1997, cand furia apelor a luat 12 vieti si a distrus agoniseala a mii de familii din satele raspandite de-a lungul cursului nabadaiosului rau.
Autoritatile locale spun ca sunt neputincioase si ca nu sunt bani pentru terminarea barajului de pe Barcau, a carui constructie a inceput in urma cu sase ani si care este menit sa-i protejeze pe gospodarii din zona de inundatii.
Insa bani exista, dar fondurile destinate regularizarii albiei Barcaului ajung sa fie folosite de multe ori pentru lucrari care nu sunt de stricta necesitate, fara a se tine seama de ordinea fireasca a prioritatilor, in functie de gradul de periculozitate pe care-l prezinta anumite zone din judet, unde precipitatiile abundente din fiecare primavara scot riurile din matci si produc anual pagube insemnate. O astfel de zona este cea din nordul Bihorului, pe albia raului Barcau.
Unde lucrarile de constructie ale barajului de acumulare se deruleaza cu incetinitorul. Termenul de finalizare al constructiei este peste doi ani, insa este greu de crezut ca va fi respectat. In sase ani de la inceperea lucrarilor, barajul nu e gata nici pe sfert.
Inundatii de primavara
Autoritatile locale sunt de parere ca bihorenii din bazinul hidrografic al Barcaului nu au s