Pe termen scurt, ele protejeaza clientul de riscurile pietei Ultima moda pe piata creditelor ipotecare este dobanda fixa pe o perioada de un an, maximum doi. In general, este cea mai mica din piata in acest moment. In timp, ea se va schimba, insa, devenind cu un procent mai mare decat viitoarele dobanzi variabile ale bancilor. Lansata la finele anului trecut, dobanda fixa la creditele ipotecare reprezinta practic incercarea bancherilor de a include cat mai multi clienti i
Pe termen scurt, ele protejeaza clientul de riscurile pietei
Ultima moda pe piata creditelor ipotecare este dobanda fixa pe o perioada de un an, maximum doi. In general, este cea mai mica din piata in acest moment. In timp, ea se va schimba, insa, devenind cu un procent mai mare decat viitoarele dobanzi variabile ale bancilor.
Lansata la finele anului trecut, dobanda fixa la creditele ipotecare reprezinta practic incercarea bancherilor de a include cat mai multi clienti in baremul normelor de creditare emise de BNR. Nivelul acesteia este, in general, cu unul sau chiar trei procente sub ceea ce ofera piata dobanzilor variabile la credite. Din aceasta cauza, potentialii clienti beneficiaza de o rata lunara de plata mai mica pentru un an sau doi. Datorita ratei mai mici din primul an, debitorul se califica la contractarea unui credit chiar daca salariul sau este mai mic si, in mod normal, nu se califica pentru suma necesara in conditiile creditului cu dobanda variabila.
De fapt, dobanda mai mica din primul an este “subventionata” de banca creditoare, care isi va recupera investitia initiala in client dupa expirarea perioadei de dobanda fixa. Tocmai de aceea, clientii trebuie sa fie foarte atenti la formula dupa care se va calcula dobanda variabila din anii ulteriori.