Toader Stroian, primarul din Albesti(Foto: )
Intre municipiul Sighisoara si comuna limitrofa Albesti nu exista o granita stabila. Cele doua localitati sunt in litigiu din cauza unui decret prezidential din 1976, prin care 70 de hectare din teritoriul comunei Albesti erau atribuite Sighisoarei. Locuitorii din "no man's land-ul" sighisorean sunt dublu impozitati.
Pe terenul in litigiu se afla platforma industriala a Sighisoarei, dar si un cartier rezidential unde si-au ridicat vile multe dintre VIP-urile sighisorene.
Potrivit Legii 2/1968, comuna Albesti se situeaza, ca limite teritoriale naturale, intre Valea Hotarului, la est, si Valea Dracului, la vest. Aceasta din urma marcheaza, conform aceleiasi legi, granita intre Albesti si municipiul Sighisoara.
Lucrurile stau in acest fel doar pe hartie, pentru ca, in realitate, Sighisoara administreaza din anul 1982 o suprafata de 70 de hectare peste "granita", teren pe care a fost ridicata platforma industriala a municipiului, dar si, mai nou, un cartier rezidential unde si-au construit case multe dintre VIP-urile Sighisoarei.
Trecerea terenului din administrarea comunei Albesti in cea a municipalitatii sighisorene s-a facut pe baza unui decret prezidential din 1976, privind aprobarea platformelor industriale si amplasamentul pentru obiectivele industriale ce urmau a se realiza in perioada 1976-1989 in judetul Mures.
La art.3, decretul lui Ceusescu stipuleaza ca "terenul aferent platformei industriale din municipiul Sighisoara (…) se include in perimetrul construibil localitatii respective, formulare interpretata de autoritati drept o punere in posesie a municipiului asupra terenului respectiv.
Cartier cu forta
Cu toate acestea, potrivit primarului din