Examenele debuteaza peste 35 de zile .
Elevii claselor a XII-a se vor inscrie, incepand de maine, pe listele pentru examenul de Bacalaureat, care va incepe luna viitoare. Pasaport spre invatamantul superior sau spre piata muncii, Bac-ul este menit sa testeze nivelul de cultura generala si competentele celor 190.000 de elevi care termina anul acesta clasa a XII-a. Modificarile in raport cu anii trecuti vizeaza creativitatea liceenilor si reguli mai clare in privinta metodologiei de examen.
“Am reformulat unele articole, pe care unii inspectori nu le-au inteles. De exemplu, nu s-a stiut peste tot ca absolventul care sustine Bacalaureatul la alta scoala decat cea absolvita isi va ridica diploma de la cea in care a urmat cursurile”, precizeaza Liliana Preoteasa, directorul general al Directiei pentru Invatamant Preuniversitar din cadrul MEdC.
Atentie la creativitate!
Anul acesta, creativitatea va fi punctata mai bine decat simpla reproducere a unui comentariu. In plus, traditionalele cereri sau scrisori de intentie ar putea fi inlocuite de un subiect in care liceenilor li se cere sa explice un citat sau sa argumenteze un punct de vedere. De asemenea, caracterizarea unui personaj poate fi inlocuita de o comparatie intre doua personaje.
“In fiecare an am introdus cate un element nou care sa le permita elevilor sa fie creativi. La clasa nu li se mai cere sa toceasca, asa ca nici noi nu le mai putem da astfel de subiecte”, spune Adrian Stoica, directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare din cadrul MEdC.
Goana dupa note mari
Autonomia obtinuta prin Legea invatamantului din 1995 a permis universitatilor sa-si stabileasca propriile criterii de admitere. Astfel, majoritatea au decis ca notele de la Bac sa fie criteriu de selectie intr-o masura mai mare sau mai mica. Efe