Fata de finele lui martie, euro a scazut cu 1,34% iar comparativ cu decembrie 2005 cu 5,68%, vinerea trecuta cursul sau coborand la 3,4743 lei. Aprecierea leului se datoreaza in mare parte intrarilor mari de capital strain, care s-au ridicat in primele doua luni la peste un miliard de euro. Apoi nu trebuie sa uitam capitalurile speculative care au intrat in tara pentru a profita de dobanzile ridicate.
Dolarul a avut o evolutie mult mai depreciativa. Comparativ cu finele lui decembrie trecut el a pierdut 12,3%, cursul sau indreptandu-se, cu pasi mari, catre minimul lui 2005, atins in martie, de 2,6885 lei.
Privind catre piata valutara, observam ca dupa trei luni in care cursul euro s-a miscat in jurul pragului de 3,5 lei, cu fluctuatii de maxim doi bani, acum a fost gasit nou prag suport solid la 3,45 lei.
In ultima saptamana a lunii trecute, cand euro a coborat pana la un minim de 3,4578 lei, in piata au aparut numeroase ordine de cumparare care devin operationale in momentul in care cotatiile se apropie de pragul mai sus amintit.
Aceasta creeaza posibilitatea ca cursul euro sa se mentina, si in urmatoarea perioada, peste pragul de 3,45 lei.
O clarificare a acestei evolutii am putea-o avea la jumatatea saptamanii viitoare, cand va fi decis nivelul dobanzii de politica monetara a BNR.
In privinta dolarului, deprecierea sa este necesara datorita „exploziei" preturilor la titei, ceea ce creeaza mari probleme inflationiste, avand in vedere ca decontarile importurilor se realizeaza, in cea mai mare parte, in bancnota verde.
Fata de finele lui martie, euro a scazut cu 1,34% iar comparativ cu decembrie 2005 cu 5,68%, vinerea trecuta cursul sau coborand la 3,4743 lei. Aprecierea leului se datoreaza in mare parte intrarilor mari de capital strain, care s-au ridicat in primele doua luni la peste un miliard de euro. Apoi nu trebuie sa