Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a primit doar doua oferte pentru distribuirea fondurilor destinate in acest an creditarii agricultorilor prin intermediul programului Fermierul, din partea Bancii Comerciale Romane si a Bancii Comerciale Carpatica.
Initial, licitatia fusese programata pentru 11 aprilie, insa a fost amanata intrucat la acea data a fost prezentata o singura oferta, apartinand BCR. In aceste conditii, conform legii, licitatia s-a repetat in 28 aprilie, o decizie urmand sa fie luata in prima decada a lunii mai, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Potrivit reprezentantilor ministerului bancile trebuie sa realizeze minimum 50 de puncte, din 100 posibile, pentru a fi selectate.
Daca cele doua banci realizeaza punctajul, fondurile vor fi distribuite proportional cu scorul fiecarui participant la licitatie in functie de suma pentru care liciteaza. Ministerul Agriculturii aloca in acest an 700 milioane de lei pentru creditarea agricultorilor, la dobanzi reduse. Sumele sunt destinate cofinantarii unor proiecte SAPARD (600 milioane lei), dar si pentru investitii directe (100 milioane lei), fara finantare UE. MAPDR a atribuit deja, in urma unei licitatii desfasurate in luna februarie, 95 de milioane de lei, fondurile fiind repartizate intre CEC, care a primit 25 milioane de lei, BRD - Groupe Societe Generale - 50 milioane de lei si Banca Comerciala Carpatica - 20 milioane de lei. Cele trei banci nu au reusit, insa, prin punctajele obtinute, decat sa absoarba 950 de miliarde lei, restul urmand sa fie contractate de una din cele doua banci care tocmai si-au depus ofertele de distribuire a fondurilor. Insa, avand in vedere faptul ca din cele 7.000 de miliarde s-au alocat abia a saptea parte, e un rezultat slab. In aceste conditii, e greu de crezut ca la urmatoar