In primul trimestru al acestui an, economia SUA a cunoscut un avans de 4,8%. Acesta este cel mai accelerat ritm de crestere inregistrat in ultimii doi ani si jumatate si se explica, in principal, prin intensificarea consumului si investitiilor, se arata intr-un comunicat al Departamentului Comertului, citat de Reuters.
Avansul Produsului Intern Brut (PIB) din primul trimestru a fost mai mare decat cel din trimestrul precedent, de numai 1,7%, si a avut cel mai ridicat nivel inregistrat dupa trimestrul trei al anului 2003, cand ritmul a fost de 7,2%.
Totusi, acesta s-a plasat sub nivelul de 4,9%, prognozat de analistii de pe Wall Street.
Cheltuielile guvernamentale din aceasta perioada au cunoscut si ele o crestere cu 10,8%, la cel mai inalt nivel dupa trimestrul doi al anului 2003, cand au inregistrat 22,1%, in contrast cu declinul din trimestrul patru al anului 2005, de 2,6%.
Presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat recent ca aceasta crestere ar putea incetini pe parcursul anului, ca urmare a evolutiei in sens negativ a pietei imobiliare.
Bernanke a avertizat de asemenea asupra posibilitatii ca banca centrala sa ia o pauza in campania de majorare a dobanzilor.
Peste 800 miliarde de dolari pentru razboi
Cei mai multi bani au continuat sa fie inghititi in SUA de conflictele militare, iar aceasta in conditiile in care Washington-ul se confrunta cu proteste tot mai puternice ale populatiei fata de politica sa antiterorista. Costul razboaielor din Irak si Afganistan a fost estimat de Serviciile de Cercetare ale Congresului la aproape 811 miliarde de dolari, informeaza BBC.
Pana in prezent, Congresul SUA a alocat 368 miliarde de dolari pentru lupta impotriva coruptiei la nivel global, iar un supliment de 71 miliarde de dolari se afla inca in discutie. Data fiind situatia actuala a operatiunil