Introducerea cotei unice de impozitare a fost salutata nu doar pentru relaxarea fiscala pe care o presupunea, ci si pentru atenuarea procesului birocratic pe care ar fi putut sa o aduca. Multi romani au crezut ca au scapat de completarea declaratiilor de venit global. S-au inselat insa.
Cu exceptia celor care au venituri numai din salarii, pensii, investitii, venituri din activitati agricole, venituri din premii si din jocuri de noroc, a caror impunere este finala, ceilalti contribuabili persoane fizice sunt obligati sa dea cu subsemnatul la Fisc.
Contribuabilii mai au doar doua saptamani pentru a completa si depune la Fiscul local "Declaratia speciala" privind veniturile realizate pe anul 2005. Declaratiile se completeaza pentru fiecare sursa de realizare a venitului.
Ele se depun de catre toti contribuabilii care realizeaza, individual sau dintr-o forma de asociere, venituri din activitati independente, precum si venituri din cedarea folosintei bunurilor, inclusiv pentru veniturile din activitati agricole pentru care nu s-a optat pentru determinarea impozitului pe baza de norme de venit.
Cota de impozitare este de 16%. In cele mai multe dintre cazuri, in care impozitul se plateste la sursa, completarea declaratiei ar trebui sa fie inutila. Insa cum functionarii statului s-au obisnuit sa leneveasca, punandu-i pe contribuabili si pe contabilii firmelor private sa le faca treaba, completarea declaratiilor este inca necesara.
Venitul din chirii se calculeaza la cursul fiecarei luni
In cazul in care un cetatean detine o locuinta sau un teren pe care le-a inchiriat sau arendat in 2005, el va trebui sa completeze sectiunea a doua a formularului 200, pe care ar trebui sa-l primeasca prin posta.
In cazul in care chiria sau arenda reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut se determi