Cele peste cinci milioane de titluri de proprietate, inregistrate la nivelul intregii tari, au fosta arhivate in baza de date a Agentiei Nationale de Cadastru si Carte Funciara. Printr-un program al Bancii Mondiale, toate titlurile au fost scanate si acum constituie o arhiva digitala, operativa de la 1 iunie, care va putea fi accesata si de reprezentantii primariilor si prefecturilor. Sistemul informatic permite actualizarea datelor, eventualele modificari sau adaugarea unor noi
Cele peste cinci milioane de titluri de proprietate, inregistrate la nivelul intregii tari, au fosta arhivate in baza de date a Agentiei Nationale de Cadastru si Carte Funciara.
Printr-un program al Bancii Mondiale, toate titlurile au fost scanate si acum constituie o arhiva digitala, operativa de la 1 iunie, care va putea fi accesata si de reprezentantii primariilor si prefecturilor. Sistemul informatic permite actualizarea datelor, eventualele modificari sau adaugarea unor noi titluri, care mai pot aparea conform Legii nr. 247/2005. Totusi, in forma actuala, aplicatia acopera deja peste 95% din cererile validate, restul reprezentand cereri pentru despagubiri sau cazuri aflate in justitie.
“Garantarea proprietatii este trecuta in Constitutie si nu trebuie sa ramana la nivel declarativ. Statul trebuie sa puna la dispozitia cetatenilor instrumente care sa permita protejarea drepturilor de proprietate. Acest sistem informatic de arhivare a titlurilor, alaturi de sistemul integrat de cadastru si carte funciara reprezinta astfel de mecanisme, care asigura transparenta si posibilitatea de a avea acces la informatii concrete”, declara Costel Costineanu, director al Unitatii de Management al Proiectului Cadastrului General si Publicitatii Imobiliare.
In baza de date a titlurilo