Dobanzile acordate de banci la depozitele in lei constituite pe un an se mentin, cu mici exceptii, la limita inflatiei.
Dobanda maxima este de 8% si ea este oferita de unele banci mai mici. Bancile mai mari ofera randamente de 7,5%, cum ar fi BCR, sau 6% in cazul BRD sau Banca Tiriac, ele scazand pana la 5,1% in cazul HVB Bank sau 3,75% la ABN Amro.
Aceasta nu reprezinta insa dobanda efectiva, fiindca trebuie scazute atat impozitul de 16% perceput pe dobanda, cat si diferitele comisioane percepute de banci, ceea ce inseamna ca suma obtinuta este mai mica decat cea la care v-ati fi asteptat. Avantajul cel mai mare pentru deponenti este acela ca banii sunt garantati de sistem.
In schimb, semnalele privind nivelul inflatiei din acest an sunt mult mai sumbre decat cel de 6,5% anuntat de Banca Nationala.
Daca unele institutii bancare au prognozat valori de pana la 8%, FMI a estimat o crestere anuala a preturilor de 7,9% fata de un nivel de 7,2% avut in vedere de Comisia Nationala de Prognoza.
In aceasta situatie este bine sa solicitati bancilor sa va anunte si nivelul comisioanelor pe care le percep. Daca la BCR si BRD comisionul de retragere este de 0,5% din suma depusa, la Bancpost el este de 0,6%.
Cele mai reduse comisioane pentru persoanele fizice sunt percepute de Banca Transilvania si Romexterra, 0,35% sau chiar 0% in cazul CEC.
Exista insa riscul ca in cazul in care sumele sunt depuse pe termene scurte, de una sau doua luni, iar daca dobanda aplicata de banca este sub 6%, este bine sa va pregatiti sa veniti cu bani de acasa pentru a va completa suma.
In acest moment este recomandabil sa se astepte decizia de saptamana viitoare a BNR privind nivelul dobanzii de politica monetara.
Aceasta se situeaza in prezent la 8,5%, si a fost principalul motiv al majorarilor din ultimele doua luni ale dobanzilor.
Exi