Societatile comerciale ar putea plati o taxa de 3% din profitul anual, timp de trei ani, pentru constituirea fondurilor de care Romania va avea nevoie in momentul aderarii la UE. Aceasta, in urma unei initiative legislative anuntata de liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu. Poate spre surprinderea noastra, reprezentantii mediului de afaceri romanesc vad proiectul intr-o lumina favorabila. Totodata, initiatorul proiectului a aratat ca aceasta masura ar mai diminua din costurile integrarii.
Aderarea la UE va accentua gradul de saracie
"Toata lumea crede ca integrarea in UE va fi benefica pentru Romania. Integrarea va determina costuri foarte mari. In 2007, vom fi obligati sa platim aproximativ 1,5 miliarde de euro la bugetul UE. Sumele primite in 2007 sunt mult sub sumele cu care va trebui sa contribuim", a declarat presedintele PC.
El a aratat ca exista "un mare pericol" pentru Romania si ca aderarea la UE va accentua gradul de saracie in care se afla acum "mare parte din populatie". In acest sens, conservatorii vor depune saptamana viitoare, la Parlament, un proiect de lege care prevede implementarea unei taxe de 3%, aplicata alaturi de impozitul pe care-l plateste fiecare societate comerciala care realizeaza profit. "Acest 1,5 miliarde de euro sa fie platit de cei care au reusit sa cunoasca prosperitatea in Romania, nu de marea masa a populatiei, care nu realizeaza profituri, ci venituri", a spus Dan Voiculescu. Denumit "efort financiar de aderare", acest impozit ar putea fi aplicat societatilor comerciale pe o perioada de trei ani, respectiv 2007 - 2009. In opinia liderilor conservatorilor, aceasta perioada este considerata cea mai critica din momentul aderarii Romaniei. Voiculescu a mai apreciat ca dupa 2009 nu va mai fi nevoie de acest efort financiar.
"3% din profit nu omoara o firma"
Se pare ca