Gheorghe Serban directorul Agentiei de Plati si Interventie sucursala Cluj(Foto: )
Informare originala
Peste sase luni, dupa ce va fi primit 100 de calculatoare „de la centru" si va fi angajat inca vreo 50 de oameni, aceasta structura va trebui sa se bata cu alte 41 de institutii omoloage, pentru a atrage in judet cat mai mult din acest miliard de euro programat pentru 2007-2009 ca plati directe in agricultura.
Dar, inainte, trebuie sa se bata cu propria mentalitate si cu mentalitatea taranului care trebuie invatat, inainte de a cheltui bani europeni, sa fie civilizat.
Pentru aceasta, nu e de ajuns „campania de informare" pe marginea santului, in birturile comunale ori peste gard pe inserat, pe care se bazeaza sucursala clujeana a Agentiei de Plati si Interventie.
Subventii de 50 de ori mai mari
Redactorii Saptamanii Clujene au vizitat sucursala agentiei si au discutat cu directorul acesteia, Gheorghe Serban, pentru a va oferi o imagine a acestei structuri locale care, asa cum am subliniat deja, va avea de gestionat uriasele fonduri destinate agricultorilor: aproape un miliard de euro in 2007-2009, respectiv cate 500 de milioane de euro anual (2008, 2009), si in medie, 12 milioane de euro anual pe judet, adica aproape 450 de miliarde de lei vechi anual ca medie, pe fiecare judet. Acesti bani trebuie sa ajunga direct in buzunarele fermierilor clujeni, fiind subventii pentru productie.
Pentru a se familiariza cu impartitul subventiilor, Agentia de Plati, aflata inca in formare, a preluat atributiile Directiei Agricole in materie de plati directe in sectoarele vegetal si zootehnic. Suma care le-a trecut anul acesta pe sub mana: 14 miliarde de lei.
Adica, de vreo 50 de ori mai putin decat ceea ce