Gratie gradului de bancarizare inca scazut, tarile din Europa de Sud-Est sunt considerate pamant fertil pentru marile grupuri bancare. Cresterea economica si perspectiva aderarii la Uniunea Europeana sunt si ele motive pentru care bancile investesc sume considerabile in tari precum Romania sau Bulgaria. Un studiu realizat de Erste Bank evidentiaza faptul ca mai presus de potentialul imens de dezvoltare (caracteristic tuturor pietelor emergente), Romania beneficiaza de un atu in comparatie cu tari precum Rusia sau Ucraina: un raport excelent intre gradul de risc si potentialul de piata. "Tari precum Romania sau Bulgaria ofera o combinatie atractiva intre riscuri scazute si crestere accentuata", subliniaza documentul.
Oportunitati pentru grupurile bancare
Romania este tara cu cel mai scazut nivel al indatorarii pe locuitor dintre statele candidate la aderare sau care au intrat in Uniunea Europeana in ultimul val. Astfel gradul de indatorare reprezinta aproximativ 8% din Produsul Intern Brut in timp ce tari ca Ungaria, Cehia si chiar Bulgaria depasesc 18 procente. Chiar si Bulgaria se situeaza la un nivel dublu fata de tara noastra. Un studiu al Unicredit estimeaza pentru perioada 2006 - 2008 o crestere medie anuala a avutiei financiare a romanilor de circa 17%, fata de numai 10% pentru celelalte tari din zona. Traduse in limbajul bancilor aceste procente inseamna oportunitati de dezvoltare.
Datele Bancii Nationale arata ca la 31 martie 2006, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 51,7 la suta (39,9 la suta in termeni reali) fata de 31 martie 2005, pe seama majorarii cu 92,8 la suta a componentei in lei (77,8 la suta in termeni reali) si cu 24,8 la suta a componentei in valuta exprimata in lei.
Creditele ipotecare si de consum, "motorul" bancilor
In privinta produselor bancare analiza Erste Bank evi