REPORTER IN VIE Oameni si locuri. Traditionalism si modernism. Tineri si batrani. Un ciclu al vietii in care timpul este intotdeauna supremul "conducator". Nu poate fi oprit, nici invins. In schimb, raman povestile si legendele locului, pe care batranii le istorisesc cu mare drag.
La Pietroasele am descoperit o astfel de lume. Un nesecat izvor de povesti, un loc unde te opresti anume pentru a-ti potoli setea de cunoastere. Fericit asezata la poalelele de sud ale dealului Istrita, comuna se bucura din plin de mangaierea soarelui. Un loc binecuvantat de Dumnezeu in care vinul nu mai este de mult o simpla bautura. Dimpotriva, a devenit un fel de emblema pentru cei stabiliti aici. Si, la drept vorbind, cine nu a auzit de aroma vinurilor de Pietroasele sau de legenda tezaurului "Closca cu Puii de Aur"?
ISTORIE. Incet-incet, iata-ma ajunsa in fata Statiunii Pietroasele - prima unitate de cercetare pentru viticultura si vinificatie din tara. Ma intampina dna dr. ing. Maria Ivascu, un fel de PR al statiunii. O adevarata enciclopedie ambulanta pentru tot ce inseamna istoria locurilor si a culturii vitei-de-vie.
AUR. Intram impreuna in Sala de expozitie a statiunii, acolo unde doritorii pot admira o copie a Tezaurului. "Conform datelor adunate in timp, tezaurul ar fi numarat 22 de piese ce cantareau cateva kilograme de aur. De origine vizigota, dupa opinia lui Odobescu, obiectele erau din aur incrustat cu pietre pretioase. Vreme de aproape 100 de ani - pana la descoperirea tezaurului lui Tuthankhamon - a fost cel mai valoros din lume", imi explica dna Maria Ivascu.
O rog sa imi povesteasca cate ceva despre deja celebrele vinuri de Pietroasele si despre statiunea viticola de aici.
"Crama unde se pregatea vinul de impartasanie al Manastirii Bradu, precum si o suprafata de 32 ha de vie au fost atribuite Pepinierei Pietroasele, infiintata in anul 1893