producătorilor acestui tip de produse care vindeau gazele naturale extrase din noile exploatări de zăcăminte din România cu până la 80% din preţul de import (aproximativ 230 USD/1.000 mc), şi producătorilor acestui tip de produse care vindeau gazele naturale extrase din noile exploatări de zăcăminte din România cu până la 80% din preţul de import (aproximativ 230 USD/1.000 mc), şi nu cu 110 USD/1.000 mc care este preţul gazelor extrase din ţară.
În urma desfiinţării conceptului de "gaze noi", producătorii Amronco (cu o producţie de 155 mil. mc), Petrom-OMV (1.092 mil. mc), Romgaz (382 mil. mc), Wintershall (20 mil. mc) ar avea numai de pierdut prin reducerea preţurilor de la 230 la 110 USD. În luna noiembrie 2005, secretarul de stat american pentru comerţ, Carlos Gutierrez, îi spunea premierului Tăriceanu într-o scrisoare că este profund îngrijorat de faptul că guvernul doreşte renunţarea la acest concept pentru că o companie americană, Amronco LLC, a investit 20 milioane de dolari în România tocmai atrasă de această oportunitate.
Mai mult decât atât, ambasadorul american la Bucureşti, Nicholas F. Taubman, i-a trimis o scrisoare ministrului Codruţ şereş (şi câte o copie premierului Tăriceanu, ministrului de finanţe, Sebastian Vlădescu, şi preşedintelui ANRM, Gh. Buliga) în care îi solicită să continue aplicarea vechilor prevederi şi să nu ia măsuri până nu anunţă înainte investitorii afectaţi. Luna trecută, Taubman a avut o întrevedere şi cu vicepremierul Gheorghe Pogea (un susţinător înverşunat al Memorandumului), ca o ultimă încercare de a "sensibiliza" guvernul cu privire la interesele americane.
Producătorii susţin că este o decizie politică
Directorul general adjunct de la Romgaz, Lucian Stancu, ne-a declarat că producătorilor le este greu să renunţe la un drept câştigat. "Desfiinţarea conceptului este o decizie politică, dar d