Dunarea continua marsul triumfal spre centrul judetului Dolj.
Ieri-noapte, apele au inghitit aproape in totalitate comuna Carna, lacul format in Dolj ajungand sa aiba o suprafata de 35 de mii de hectare. Situatia este critica si la Macesu de Jos, iar Plosca a continuat sa fie stransa in "clestele" format de ape.
"Dunarea ne-a luat prin surprindere. Am reusit evacuarea populatiei in proportie de 90 la suta. Mai multe case au cazut deja, iar primaria a fost inundata", ne-a declarat un functionar al Primariei Carna. Iar ministrul de interne, Vasile Blaga, a anuntat ca "digurile vor mai fi sub presiune cel putin o luna".
Trei explozii pentru o bresa
Luni, la pranz, la ordinul dat de Vasile Blaga, se luase decizia ca digul de pe Dunare, din zona Zaval, sa fie dinamitat. Nivelul "lacului" care inghitise mai multe comune doljene era mai inalt cu 20 de centimetri decat al Dunarii si singura solutie era scurgerea apei inapoi in fluviu.
Prima tentativa a avut loc luni-seara, la 12 ore dupa ordinul ministrului. Intarzierea a fost pusa pe seama celor de la Agentia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare (ANIF), care s-au opus crearii bresei pentru ca detin in zona niste pompe de mare valoare.
Intre timp, cateva zeci de localnici au incercat toata dupa-amiaza sa distruga digul, inarmati cu tarnacoape si lopeti. Explozibilul cu care trebuia aruncat in aer digul a ajuns la fata locului abia in jurul orei 21.30 iar explozia a fost un rateu. Bresa creata a fost de numai 30 de centimetri. "Apa a continuat sa creasca alarmant. Suntem nenorociti si neputinciosi. Dunarea ia casa dupa casa si nu avem ce face", ne-a declarat primarul din Macesu de Jos.
Ieri-dimineata, o noua explozie, un nou esec. "Genistii au pus dinamita in gropile sapate, insa bresa creata nu a fost in profunzime", a explicat comandantul ISU Dolj, colonel Liviu Raducan. Abia a treia exp