(Foto: )
Deputatii Viorel Oancea, Mona Musca si Eugen Nicolaescu si senatorul Adrian Cioroianu au initiat proiectul Legii lustratiei, privind limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist. Proiectul a trecut de Senat si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor.
Vreme de 15 ani, adoptarea unei legi a lustratiei a fost imposibila fie din cauza respingerii repetate sau a modificarii pana la diluare a tuturor initiativelor legislative asociate sau legate de acest domeniu, fie pentru ca fantomele trecutului ce bantuie si astazi printre noi au dosit in sertare proiectul care ar fi putut asana clasa politica si decizionala din Romania.
Proclamatia de la Timisoara, primul program politic doctrinar coerent al unei societati democratice romanesti, isi propunea sa elimine, inca din 1990, structurile securisto-comuniste din toate insitutiile statului.
Punctul 8 al Proclamatiei amintea de faptul ca „Activistii au fost acei oameni care si-au abandonat profesiile lor pentru a sluji partidul comunist si a beneficia de privilegiile deosebite oferite de acesta." Argumentele initiatorilor Fata de trecutul Romaniei din ultima jumatate de secol, intretinut de oameni care, pe vremea dictaturii ceausiste, se bucurau de prerogativele conducerii de partid, iar, ulterior, s-au ascuns dupa cele ale unei puteri democratice, consideram ca trebuie precizata pozitia oamenilor cu putere de decizie in aceasta tara, la fel cum au facut si cei din Ungaria, Albania, Cehia sau Slovacia.
In noul context al aderarii la Uniunea Europeana, trebuie sa putem privi cu mandrie ca suntem o tara cu constiinta impacata, curatata de vechi metehne pe care europenii le-ar p