apelor şi protecţiei mediului. Un număr impresionant de hârciogi, aproape 9.000, a fost capturat în Timiş, în doar câteva zile, de angajaţii firmei orădene.Poliţiştii timişeni şi apelor şi protecţiei mediului. Un număr impresionant de hârciogi, aproape 9.000, a fost capturat în Timiş, în doar câteva zile, de angajaţii firmei orădene.
Poliţiştii timişeni şi inspectorii de la Garda de Mediu au descoperit, în perimetrul localităţilor Lovrin, Gotlob, Periam, Comloşul Mare, Jimbolia şi Sânnicolau Mare mai multe steguleţe albe, care marcau locurile unde orădenii amplasaseră capcanele pentru capturarea hârciogilor. Contactaţi de autorităţi, cei doi asociaţi ai firmei, Nagy Laszlo şi Orosz Francisc, şi-au justificat acţiunea cu avize eliberate de Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din corpul Academiei Române. Capturarea hârciogilor se face însă numai cu o autorizaţie specială, emisă de Autoritatea Centrală pentru Protecţia Mediului, pe care societatea nu o deţinea. Ei s-au ales cu dosare penale pentru infracţiunea de braconaj cinegetic şi riscă amendă de până la 70.000 de lei noi sau închisoare de la şase luni la trei ani. Autorităţile estimează că prejudiciul se ridică la peste 200.000 de lei noi.
Blănuri de lux
"Blana unui astfel de rozător este foarte scumpă. Din informaţiile pe care le avem în acest moment, se pare că se vindea în Ungaria cu trei-patru euro bucata", a declarat şerban Pittner, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş. Astfel, o haină costă în jur de 1.500 de euro, iar pentru confecţionarea ei este nevoie de zeci de bucăţi. "S-au găsit documente care arată că firma din Oradea desfăşoară această activitate de mai mulţi ani. Acest gen de infracţiune este, până la ora actuală, unicat pentru România", a mai spus Pittner.