Intram in UE - cum scapam de europoliticianism?Intram in UE - cum scapam de europoliticianism?
UE pistoneaza Romania sa majoreze impozitele pentru a creste veniturile bugetare, astfel incat sa fie in masura sa asigure cofinantarea pentru fondurile de aderare. Adica europenii pun 75% din bani pentru constructia unei sosele, dar, daca noi n-avem restul de 25%, drumul nu se face. Ca sa-i avem e nevoie de taxe serioase, nu de cota unica de 16%, lasa sa se inteleaga responsabilii comunitari.
Din pacate, problema se poate pune si altfel. Politicienii romani trateaza bugetul statului ca pe propriul buzunar, dar tot cam asa se intampla si dincolo. Iar cand oamenii politici din Uniune sunt nevoiti sa le dea contribuabililor inapoi banii pe care nu-i pot cheltui simt cum le fuge pamantul de sub picioare, fiindca pierd posibilitatea de a fi stapani pe banul public. Intrebarea e: oare o sosea se poate construi doar cu bani din impozite? Nu se poate face la fel de bine si cu investitii private? Ba da, dar atunci ar mai avea politicienii motiv sa ia bani de la toti si sa-i imparta doar clientilor lor?!
Logica inversa poate continua: daca nu erau acesti bani de la UE cu titlu gratuit, romanii ar fi fost nevoiti sa munceasca pentru a-i obtine. Ca sa ne fie mai bine era nevoie de un mediu economic care sa aduca investitii, nu de bani care vin oricum, fiindca asa s-au pus cap la cap interese politicianiste.
Asa ca Romania n-are nevoie de inca cinci biruri care sa diminueze motivatia si asa firava a muncii si initiativei, ci de concurenta. N-avem nevoie de fonduri de aderare, ci de investitii straine directe, care sa faca economia capabila sa produca marfurile ce se importa acum din UE.
Ei, dar vedeti, tocmai aici e problema. Decat sa ajungem sa producem noi, mai bine primim cu taraita de la ei - ba pe datorie, ba de pomana. In vremurile cand in Europa