"Am intrat in era post-petroliera", a proclamat toamna trecuta premierul francez Dominique de Villepin, indemnandu-si concetatenii sa economiseasca energie si sa opteze pentru sursele de energie regenerabila. Dupa exemplul francez, si Romania incearca sa gaseasca solutii de eficientizare a resurselor energetice.
Astfel, specialistii si-au propus ca pana in 2010 consumul de energie electrica din resursele regenerabile sa ajunga la 33% din consumul intern, in conditiile in care, in momentul de fata, se situeaza in jurul a 28% si este acoperit exclusiv din energia produsa in hidrocentrale. Pe de alta parte, nici nu poate fi vorba despre investitii existente in sectoare ca energia eoliana, solara sau biomasa.
Inlocuim gazul natural rusesc
Cea mai frecventa intrebare legata de utilitatea tehnologiilor regenerabile este: Ce m-ar putea determina sa imi montez un panou solar performant, care este si destul de scump, si in cat timp as putea sa-mi amortizez investitia? Sistemele regenerabile sunt, intr-adevar, scumpe, insa la nivel national implementarea lor presupune o scadere drastica a cheltuielilor pentru combustibil.
Mai mult, un raport recent al Ministerului Economiei si Comertului pune in lumina o realitate alarmanta, faptul ca rezervele de titei si cele de gaze naturale ale Romaniei vor mai asigura consumul intern pentru inca 13-14 ani. De fapt, tara noastra importa, in acest moment, gaze naturale din Rusia in proportie de 40%, la cel mai mare pret din Europa pe mia de metri cubi. Pretul, de 280 de dolari pe mia de metri cubi de gaz, fata de doar 240 de dolari platiti de majoritatea statelor comunitare, este ridicat din cauza faptului ca Romania nu importa direct din Rusia, ci prin intermediari. Astfel, pe fondul exploziei prognozate pentru urmatorii ani a pretului hidrocarburilor, dublata de dependenta de gazul rusesc, productia p