Sindicatele din Uniunea Europeana solicita o politica unica privind salariul minim pe economie. Astfel, potrivit unui raport prezentat de Confederatia Sindicala Europeana, citat de Reuters, UE ar trebui sa adopte o politica comuna privind salariul minim pe economie, pentru a stabiliza cererea privata de forta de munca si a combate saracia. CSE, care reprezinta 60 milioane de angajati, recomanda ca salariul minim pe economie din fiecare stat membru UE sa reprezinte, initial, cel putin 50% din salariul mediu, urmand ca, in timp, procentajul sa fie majorat la 60%.
Totodata, conform liderilor sindicali din Romania, in momentul de fata, salariul minim pe economie din tara noastra reprezinta doar "30 si un pic la suta" din salariul mediu.
"Un salariu scazut detine o parte din evaziunea fiscala a Romaniei"
Pe de alta parte, CSE solicita aceasta corelare in baza Cartei sociale europene, acest nivel procentual de salariu este stipulat la revizuirea Cartei care a fost aprobata in anul 1999.
"Exista o Carta sociala a Uniunii in care se specifica corelarea. La noi, nivelul de 32% al salariului minim din cel mediu este in continuare pe o panta coboratoare", ne-a spus Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa. Acesta sustine ca ne aflam inca la acest nivel din cauza unei politici in domeniu defectuoase, prin care "se ajunge la grupuri de dezavantajati". Cu toate acestea, liderul sindical ne asigura ca vom atinge procentul solicitat de Carta europeana. De asemenea, Bogdan Hossu arata unul dintre aspectele negative ale unui salariu redus. "Un salariu scazut detine o parte din evaziunea fiscala a Romaniei, romanul remunerat putin apeleaza si la alte forme de venituri pe care le obtine din munca la negru", a incheiat seful Cartel Alfa.
Romania trebuie sa ajunga la acest nivel
Romania trebuie sa respecte cerintele Cartei so