"Primul pas va trebui sa il faca Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, care va scoate la licitatie banda de frecventa in care sa activeze acest emitator.
Cu siguranta ca vor aparea mai multe companii interesate, din domeniul comunicatiilor, deoarece oportunitatea este evidenta: sute de mii de oameni care se pot conecta fara cabluri, cu ajutorul unui abonament mai ieftin decat cele actuale.
Estimez ca, pana la sfarsitul acestui an, in Romania vor exista mai multe orase conectate integral wireless la Internet prin aceasta tehnologie, numita Wmax", ne-a declarat Irinel Burloiu, business development manager Intel.
Acesta a precizat ca, in Romania, exista in jur de 100 de zone care permit receptionarea Internet-ului fara ajutorul cablurilor (hot-spots), plasate, in general, in hoteluri, aeroporturi, sali de conferinte, cafenele, baruri.
"Pentru o firma mica sau mijlocie, instalarea unui sistem Internet wireless presupune cheltuieli de 2-5000 de euro, in functie de locatie, insa cheltuielile pot ajunge si pana la 1000 de euro daca este vorba despre o companie mare. Ideea este ca e bine sa ai Internet wireless la firma atunci cand detii mai multe laptop-uri si nu calculatoare clasice.
La hoteluri, aceste hot-spots se amplaseaza, de regula, in salile de conferinte sau in holuri", a spus presedintele firmei Net Brinel Cluj, Marcel Borodi.
Serviciul va fi extins
Companiile Intel si Brinel au inaugurat, ieri, la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN), o zona hot-spot in perimetrul cladirii situate pe strada Baritiu nr. 26. Zona de Internet fara fir cuprinde un etaj al cladirii, precum si curtea acesteia. Deocamdata, accesul este liber, dar, ulterior, acesta va fi permis numai posesorilor de nume de