Fluviul dezlantuit a mai rupt doua diguri din Calarasi. Inca 1.700 de oameni au ramas pe drumuri.
Dunarea se apropie amenintator de orasul Oltenita. Marti seara, digul care apara localitatea Manastirea a cedat in fata fluviului dezlantuit, iar in numai cateva ore apele au rupt si digul Tatina, situat in apropierea localitatii Ulmeni, pe o portiune de 50 de metri.
Ministerul Administratiei si Internelor anunta ieri ca, pentru a proteja orasul Oltenita, peste 400 de jandarmi, politisti si militari din cadrul Ministerului Apararii Nationale suprainaltau digul de la Ulmeni.
"Orasul Oltenita ar putea fi in pericol de inundare daca cedeaza subtraversarile digului de la Tatina sau daca se produc brese la Ulmeni. In acest moment insa (ieri, ora 18.00 - n.r.), la Oltenita nu este niciun pericol, pentru ca la 800 de metri de primul dig de compartimentare Tatina al incintei Oltenita - Surlari - Dorobantu mai sunt alte doua diguri de aparare. Acestea sunt inalte de sase metri, sunt betonate si rezista mai bine decat primul dig", a declarat ministrul mediului, Sulfina Barbu, care a mers ieri in zonele inundate din Calarasi.
173 de case inundate
In noaptea de marti spre miercuri, la numai cateva ore dupa ce digul care apara comuna Manastirea a cedat, apa intrase deja in 173 de case.
Potrivit autoritatilor locale, peste 1.700 de oameni au ramas fara adapost. Numai 210 dintre acestia, in mare parte batrani care nu au pe nimeni, au fost cazati temporar intr-o tabara militara din apropiere. Ceilalti sinistrati au ales insa sa plece la rude sau cunostinte.
"La Manastirea, nivelul este mai mic cu 15 centimetri decat cel de marti seara, asa incat militarii au inceput sa scoata cu pompele apa din casele inundate", afirma Jenel Serban, prefectul de Calarasi.
Tinerii din localitatile inundate au sca