- Economic - nr. 86 / 4 Mai, 2006 A devenit o traditie ca gospodarii de la sate care cresc vaci pentru lapte, mai ales cei din localitatile suburbane, sa obtina, zilnic si lunar, venituri frumoase din valorificarea laptelui de la animalele detinute. Avand o asemenea experienta, Marton Barta a deschis la Panet o laptarie - SC "Terezia", infiintand totodata puncte de colectare in toate satele vecine: Berghia, Hartau, Cuiejd, Madaras, Santioana si Nazna. Pentru ca laptele sa fie adus la centrul din Panet se folosesc mai multe cisterne. Zilnic se aduna 10.000 _ 12.000 de litri de lapte, care apoi este prelucrat de muncitori experimentati si transformat in diferite sortimente de branzeturi si cascaval. Aceste produse finale sunt expediate, cu masini speciale, catre beneficiarii-contractanti din multe orase ale tarii - Bucuresti, Brasov, Oradea, Cluj-Napoca, Arad, Timisoara etc. Interesant de retinut: plata laptelui se face o data pe luna, in ziua de 11; pretul de achizitie variaza in functie de calitatea laptelui, intre 6.500-7.200 de lei/litru. Un asemenea punct de colectare de tip "Terezia" este si la Nazna. Responsabila, doamna Victorita Beldean, ne spune ca cei 45 de abonati aduc zilnic peste 1.400 de litri de lapte. Dupa preluare si masurare, care se face cu aparate speciale, laborantul Varo Stefan stabileste cu corectitudine continutul de grasime a laptelui, trecand in fisa producatorului datele zilnice exacte _ cantitatea livrata si continutul de grasime. Printre naznenii care cresc vaci si predau laptele la aceasta firma se numara: Viorel Beldean, care aduce zilnic 80-90 de litri de lapte, Emil Hartagan _ peste 100 de litri, Remus Sangeorzan (primarul comunei) - 25 de litri, Alexandru Toma (Sandu), cu 150 de litri. Demn de remarcat este si Ioan Gorea (Nelu) care, din vanzarea laptelui, realizeaza lunar venituri intre 115 _ 120 milioane de lei (vechi) REMUS C