Mai intai a fost Rusia, urmata de Venezuela, iar la inceputul acestei saptamani, Bolivia a fost cea care a anuntat ca-si nationalizeaza resursele de gaze naturale. Presedintele bolivian, Evo Morales, facea ieri un nou anunt, declarand ca intentioneaza sa treaca sub controlul statului si alte resurse naturale ale tarii, inclusiv minele si padurile. "Si nu suntem siguri ca Bolivia reprezinta finalul acestui joc", declara pentru Associated Press analistul Larry Goldstein, presedintele Petroleum Industry Research Foundation, cu sediul la New York.
Spirala teribila a pretului energiei, sublinia intr-un comentariu Brad Foss, analistul economic al agentiei Associated Press, a fost, fara indoiala, un factor ce a stimulat valul global al nationalizarii resurselor naturale de energie, ceea ce, insa, a obligat marile companii petroliere, sa-si remodeleze politica in domeniu pentru urmatorii ani. In opinia expertilor marilor grupuri petroliere, este doar o chestiune de timp ca un alt stat in curs de dezvoltare sa-si anunte nationalizarea rezervelor de titei si gaze, dupa exemplul lui Putin sau al lui Morales.
"Daca reprezinti o companie petroliera de talie internationala si vezi cum un asemenea trend se amplifica, nu poti sa nu fii ingrijorat", declara pentru AP Yasser Elguindi, senior managing director la grupul de consultanta Medley Global Advisors, din New York.
O considerabila preocupare mai provoaca si faptul ca rezervele globale de energie s-au diminuat deja considerabil, mai ales dupa ce productia de titei a tarilor ce nu fac parte din cartelul petrolier OPEC nu si-au majorat sistematic, din 2003, extractia. Si aceasta, in ciuda faptului ca presedintele venezuelan Hugo Chavez incepuse deja sa-si extinda controlul asupra companiei Petroleos de Venezuela, iar Vladimir Putin il trimisese dupa gratii pe fostul sef al companiei Yukos, deschizand calea prelu