NE-AM INTERESAT PENTRU TINE "Taxele necesare bransarii unei constructii noi la o singura utilitate depasesc suma de 1.000 de euro", afirma Constantin Budan, inginer constructor, profesor la Facultatea de Constructii si directorul unei firme de constructii din Bucuresti. Tarifele sunt atat de mari, deoarece furnizorii detin monopolul pe anumite regiuni, iar oamenii nu au alternative. Mai mult decat atat, dupa incheierea contractului de racordare, instalatia de racordare intra in proprietatea societatii distribuitoare. Practic, platiti ca ei sa isi extinda reteaua in zona respectiva.
Robert Hart, reprezentantul ANPC in relatiile cu presa, afirma ca pe site-urile distribuitorilor de utilitati nu se gasesc informatii suficiente in ceea ce priveste procedura de bransare si nici costurile sau tarifele percepute. Oamenii nu sunt suficient informati si se simt inselati de societatile distribuitoare, considerand ca preturile percepute nu sunt justificate.
Incepand din acest numar vom publica un serial in care vom arata care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgeti pentru a va racorda la fiecare utilitate si va vom spune ce preturi implica fiecare racord in parte. De taxe nu va putem scuti, dar macar va vom scuti de elementul-surpriza si de cateva drumuri in plus pe la societatile in cauza.
Vom incepe serialul nostru cu racordul la reteaua electrica. Cititi si vedeti cate avize aveti de plata si cui va adresati pentru lucrarile de bransare.
AVIZUL DE AMPLASAMENT
Inainte de a solicita Autorizatia de construire, trebuie sa cereti de la primarie Certificatul de urbanism al terenului pe care veti construi. Aici, pe langa informatiile pe care le gasiti in ceea ce priveste pozitionarea, inaltimea si arhitectura viitoarei constructii, sunt incluse si avize pe care trebuie sa le obtineti de la furnizorii de utilitati (electricitate, apa potabila, gaze,