A zecea editie a Festivalului Filmului European a inceput, la Bucuresti, pe 27 aprilie si se va incheia pe 11 mai. Multe dintre cele 41 de productii cinematografice din 23 de tari europene vor ajunge si la Timisoara, Iasi, Sibiu sau, in premiera, la Craiova. Este ultima editie a festivalului organizata de Delegatia Comisiei Europene in Romania, organizatie care, odata cu integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, isi va inceta activitatea.
O selectie care s-a deschis si se va inchide cu cite un film multipremiat la Cannes 2005 (Ascuns al austriacului Michael Haneke, respectiv Copilul fratilor belgieni Dardenne), dupa ce va fi prezentat spectatorilor bucuresteni numeroase pelicule cu importante distinctii la activ, vorbeste de la sine despre valoarea editiei aniversare a Festivalului Filmului European. in aceste conditii, perpetuarea acestei manifestari cu traditie este imperios necesara pentru miile de iubitori ai filmului de la noi care doresc o alternativa viabila – si cit mai diversificata – la avalansa de productii hollywoodiene din circuitul cinematografic.
Daca Uniunea Cineastilor din Romania (care pune anual la dispozitia Festivalului sala de cinema Studio), ambasadele si centrele culturale ale statelor europene vor continua sa sprijine evenimentul, ramine de vazut cine isi va asuma rolul de organizator principal. Deocamdata, doar Institutul Cultural Roman si-a anuntat intentia de a prelua responsabilitatea Festivalului; vom vedea in 2007 cum se va materializa aceasta intentie.
Printre noutatile de anul acesta se numara si o sectiune speciala dedicata fotbalului.
Sectiunea, sprijinita de Institutul Goethe (in cinstea Campionatului Mondial de Fotbal, care se va desfasura vara aceasta in Germania), va cuprinde opt filme, printre care si romanescul Totul despre fotbal (1978), o pelicula ideala pentru nostalgici. P