(Foto: )
In urma cu cativa ani, halda de steril din zona Meda a fost exploatata de SC TRANSGOLD, iar reziduurile acesteia, depuse in Iazul Bozanta. Pe locul fostei halde se afla acum un camp gol. Viitorul zonei este incert, desi planul urbanistic prevede un cartier rezidential cu un grup de locuinte pentru 2.800 de persoane, parcuri, zone verzi, zone comerciale si altele.
O viziune feerica, dar utopica, pentru ca terenul viitorului cartier trebuie sa indeplineasca niste parametri de mediu, care la ora actuala sunt depasiti.
Dupa prelucrarea haldei de steril din zona Meda, SC TRANSGOLD se obliga sa ecologizeze terenul, care urma sa stea timp de mai multi ani liber de constructii, pentru ca solul sa se elibereze de metalele grele prezente (acestea prezentand un risc ridicat pentru sanatate). Totusi, in afara unui strat de pamant pus peste acel teren, inierbare artificiala si neutralizare cu var nu s-a facut nimic.
Terenul este inconjurat de niste diguri, sunt trasate canale de drenaj pentru a directiona scurgerile A?a??žotravite" spre o singura iesire. Conform documentatiei APM probele de sol prelevate in ultimii ani arata o prezenta a metalelor grele intr-un procent la fel de mare ca si inainte de "ecologizare".
Sute de pagini de studii vorbesc despre impactul asupra sanatatii celor din zona, din pacate, ni s-a permis doar A?a??žlectura" (cat poti citi?), iar ca bonus am primit explicatii puerile de la fostul director al APM, Gheorghe Voinescu. Care crede in continuare ca noi am venit cu pluta pe Sasar. Terenul cui? Terenul de 26 de ha, vizat de proiectul "Zona Castanilor", are un istoric destul de ciudat.
In secolul trecut, a fost detinut de locuitorii din Recea, Mocira, Bozanta, Sasar, iar dupa expropriere a fost dat in administrarea companiei de