Fondul Monetar International (FMI) ii recomanda Bulgariei sa tinteasca si in 2007 spre obtinerea unui excedent bugetar notabil si sa continue politica fiscala austera.
"Mai mult ca sigur Bulgaria trebuie sa obtina si in 2007 un surplus bugetar notabil. Aceasta va fi insa numai o recomandare, nu vom insista sa ajungem la un acord asupra bugetului aferent anului viitor, in acest stadiu", a declarat James Roaf, reprezentantul FMI la Sofia, potrivit Reuters.
In paralel insa autoritatile bulgare au indicat, in ajunul vizitei delegatiei FMI ca ar putea renunta la cea mai stricta politica fiscala din Europa, tintind un buget echilibrat, sau chiar un deficit, in conditiile in care trebuie sa majoreze cheltuielile pentru cofinantarea, impreuna cu UE, a fondurilor de dezvoltare, in cazul in care va adera la Uniune in 2007. Din cauza deficitului de cont curent semnificativ, care a avansat anul trecut la 11,9% din Produsul Intern Brut, autoritatile bulgare s-au angajat sa obtina in acest an un surplus bugetar de 3%. In opinia lui Roaf, tintirea unui deficit ar fi o relaxare serioasa, riscanta pentru economie. "Nu credem ca Bulgaria trebuie sa treaca in decurs de un an de la un surplus de 3% la deficit", a spus acesta. Guvernul de orientare socialista a anuntat ca nu va incerca sa incheie un nou acord cu FMI, optand in schimb pentru prelungirea cu sase luni a celui actual, dupa expirarea sa, in luna septembrie.
Fondul Monetar International (FMI) ii recomanda Bulgariei sa tinteasca si in 2007 spre obtinerea unui excedent bugetar notabil si sa continue politica fiscala austera.
"Mai mult ca sigur Bulgaria trebuie sa obtina si in 2007 un surplus bugetar notabil. Aceasta va fi insa numai o recomandare, nu vom insista sa ajungem la un acord asupra bugetului aferent anului viitor, in acest stadiu", a declarat James Roaf, reprezentantul FMI la Sofia, potrivit Reu