Cum era de asteptat, nationalizarea rezervelor de gaze naturale ale Boliviei a provocat reactii din cele mai diverse pe plan international, desi presedintele Evo Morales s-a grabit sa dea unele asigurari ca masura respectiva nu va antrena confiscari sau exproprieri ale bunurilor companiilor petroliere ce opereaza pe teritoriul bolivian. Intr-o declaratie pentru CNN, Morales a tinut sa sublinieze ca nationalizarea a fost o "decizie suverana" si a negat ca ar fi fost sfatuit sa ia o astfel de masura de catre presedintele venezuelan Hugo Chavez.
"Vom schimba toate contractele, iar cine doreste sa investeasca in Bolivia este binevenit, dar numai sub controlul strict al statului bolivian", a mai spus Morales. Miercuri a sosit in La Paz Hugo Chavez, pentru convorbiri cu seful statului bolivian, inaintea unei reuniuni "de criza", cu participarea inclusiv a presedintilor Braziliei si Argentinei, preocupati de masura de nationalizare din Bolivia.
Este stiut faptul ca Brazilia este principalul partener al Boliviei, aceasta asigurand jumatate din necesarul brazilian de gaze naturale. Ieri, compania braziliana Petrobras a anulat deja planuita extindere a conductei sale din Bolivia si o parte din comenzi.
Temeri deosebite la Madrid
Decizia lui Evo Morales de a nationaliza resursele de gaze naturale a pus intr-o situatie dificila, politic si economic, Guvernul spaniol, avand in vedere ca dupa victoria in alegeri, premierul Rodrigues Zapatero l-a primit pe Morales cu mare fast si i-a promis sprijin. In ianuarie, Spania se anagajase chiar sa anuleze o mare parte din datoria pe care Bolivia (120 milioane de euro) trebuia s-o returneze. Premierul spaniol si-a exprimat increderea in posibilitatea gasirii unei solutii, in intervalul celor sase luni acordate de Morales companiilor straine pentru a-si reglementa situatia. Saptamana aceasta, la Madri