Date furnizate de ONU, citate de Reuters, arata ca limitarea accesului imigrantilor proveniti din statele emergente ar putea fi periculoasa pentru economiile din tarile foarte dezvoltate, avand in vedere tendinta de imbatranire a populatiei. Scaderea numarului de locuitori prin diminuarea numarului nasterilor in 59 state ale lumii va determina reducerea consumului si a productiei din statele mentionate, ceea ce se va reflecta, pe termen lung, asupra ritmului de crestere a PIB si a investitiilor straine. De asemenea, sistemele de pensii vor fi suprasolicitate. Analistii sunt de parere ca evolutia din urmatorii 40-50 de ani va genera o cursa in cadrul statelor dezvoltate pentru atragerea de imigranti. "Cresterea populatiei determina avansul economic, iar imigratia este un factor important.
In ultimii ani, ratele de majorare economica din Japonia si Europa au fost reduse tocmai ca urmare a situatiei nefavorabile in plan demografic", releva David Kelly, consilier economic la firma de consultanta Putnam Investments.
Dar, desi unele state europene se bazeaza pe imigranti, analistii atrag atentia ca o asemenea masura nu este suficienta pentru asigurarea dezvoltarii demografice.
Referitor la SUA, datele ONU arata ca vor trebui sa atraga, pana in 2050, circa 10,8 milioane de imigranti pe an pentru a pastra raportul actual dintre populatia activa si pensionari.
Date furnizate de ONU, citate de Reuters, arata ca limitarea accesului imigrantilor proveniti din statele emergente ar putea fi periculoasa pentru economiile din tarile foarte dezvoltate, avand in vedere tendinta de imbatranire a populatiei. Scaderea numarului de locuitori prin diminuarea numarului nasterilor in 59 state ale lumii va determina reducerea consumului si a productiei din statele mentionate, ceea ce se va reflecta, pe termen lung, asupra ritmului de crestere a PIB si a investitiilo