Populatiile slave le spun "vlahi" sau "vlassi", grecii le spun "cuto-vlahi", albanezii le spun "tschoban", serbii le spun "tsintsari", iar noi, romanii, impropriu de fapt, le spunem "machidoni". Aromanii vorbesc un grai al limbii romane si locuiesc la sud de Dunare.
Acest lucru, atestat istoric, este dovada unei continuitati romanesti milenare in peninsula balcanica, in ciuda slavizarii, grecizarii si mutatiilor sociale care au avut loc de-a lungul secolelor.
Din randul etniei aromane se fac remarcate o serie de personalitati, intre care Maica Tereza, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in anul 1979 si beatificata de Biserica Catolica in 19 octombrie 2003. La noi in tara, numeroase personalitati care au influentat viata culturala si sociala au fost de origine aromana.
Poetul si filosoful Lucian Blaga avea origini aromane, dupa mama. Familia dramaturgului Ion Luca Caragiale facea parte din randurile aceleiasi minoritati.
Actorul Toma Caragiu, sora acestuia Matilda Caragiu Marioteanu, precum si actorul si fostul ministru al culturii, Ion Caramitru, se numara la randul lor printre personalitatile pe care aromanii le-au dat culturii romane. Unul dintre cei mai populari aromani pe plan mondial este Gica Hagi, supranumit "regele fotbalului".
Un alt aroman notoriu este si controversatul om politic si filantrop Gigi Becali.
In acest an se implinesc 101 de ani de cand aromanii au fost recunoscuti ca popor in cadrul Imperiului Otoman, de catre sultanul Abdul Hamid al II-lea. Aceasta recunoastere a fost edificata printr-un document emis dupa primul razboi balcanic, in anul 1912. Actul garanta dreptul aromanilor de a avea scoli si biserici proprii.
Ziua de 23 mai este recunoscuta drept Ziua Nationala a Aromanilor din