Comitetul monetar al Bancii Centrale Europene si-a anuntat ieri decizia de a lasa, pentru moment, neschimbata rata dobanzii. Previziunile economistilor arata insa ca luna urmatoare se va recurge cu siguranta la o majorare.
Inflatia, alimentata in special de cresterea preturilor la titei, a reinceput sa creasca la nivelul zonei euro, iar economia pare sa isi recapete suflul incetul cu incetul. Aprecierea actuala a monedei europene in fata dolarului, informeaza agentiile de presa continentale, va conduce la o inasprire a conditiilor monetare, se arata intr-un studiu realizat de Sylvain Broyer, analist la IXIS. ''Nimic nu preseaza BCE sa se orienteze catre o normalizare a politicii monetare'', a declarat acesta.
Cea mai mare parte a economistilor estimau ieri, inaintea reuniunii BCE, ca institutia isi va mentine rata dobanzii la valoarea actuala de 2,50%, si mizau pe o ridicare a acesteia cu 0,25% din luna iunie.
Pana acum BCE a avut doua interventii asupra dobanzii, in decembrie si in martie, care au dus fiecare la ridicarea plafonului cu 0,25%.
La inceputul lunii aprilie, presedintele BCE, Jean Claude Trichet daduse de inteles ca iunie va fi perioada cea mai potrivita pentru luarea unei decizii cu privire la politica monetara a Bancii, dat fiind ca la acea data consiliul guvernatorilor va dispune de toate cifrele relevante privind evolutia zonei euro (inclusiv cele referitoare la inflatie si pretul petrolului), susceptibile sa confirme un redemaraj al economiei.
In ciuda unei monede puternice, majoritatea economistilor europeni mizeaza pe o inasprire a politicii monetare in zona euro.
Elga Bartsch, de la Morgan Stanley, aprecia inaintea intrunirii ca aceasta s-ar putea constitui ca o ocazie pentru BCE de a stabili detaliile unei accelerari a campaniei de scumpire a creditelor.
Toate datele referitoare la evolutia economiei zon