Este prea devreme ca sa ne dam seama daca noul proiect politic al PSD, "Generatia 2008", va avea aceeasi soarta cu "Revolutia binelui", lansata in 2005 si abandonata instantaneu, sau se va concretiza intr-o schimbare de fond a partidului.
Evident, scopul inaugurarii proiectului in prezenta lui Poul Nyrup Rasmussen pe post de Big Brother european a fost relansarea PSD si a liderului sau dupa o cadere spectaculoasa in sondaje.
Noua conducere cauta asadar sa se disocieze pe cat poate de fostii lideri PSD cu imaginea compromisa si sa creeze impresia ca partidul se schimba; ca are un viitor, nu doar un trecut. Evident, orice proiect de viitor trebuie sa implice si tineretul, astfel incat partidul a facut mare caz de planurile sale privind formarea unei noi generatii de politicieni.
Desi aceasta intoarcere cu fata spre tineret a fost gandita ca un element de noutate si prospetime, ea nu este decat o reluare a unei teme mai vechi, esuate lamentabil in 2004.
Intre alegerile locale si cele parlamentare de acum doi ani, Adrian Nastase a anuntat crearea "noului PSD". Alaturi de peregrinarile fostului lider prin lanuri cu grau si ferme de porci, acel proiect politic incropit in graba prevedea si promovarea tinerilor. Victor Ponta nu mai prididea sa laude deschiderea lui Adrian Nastase fata de colegii sai de generatie.
La alegerile preliminare care ar fi trebuit sa stabileasca si componenta listelor electorale, tinerii PSD-isti au castigat intr-adevar un numar semnificativ de locuri, in dauna unor personalitati consacrate. Au fost si primii care le-au pierdut cand s-au intocmit listele definitive si "greii" partidului au fost impusi cu forta de la centru. Victor Ponta nu a protestat prea tare.
Tinerii ar fi trebuit sa inteleaga atunci ca sunt o masa de manevra pentru operatori mult mai experimentati. De altfel