Confruntat cu o criza majora de credibilitate, dar si de eficienta, la Parlament se cauta solutii pentru optimizarea activitatii Legislativului. Dupa valul de comentarii nefavorabile din mass-media referitoare la scandalul nepoatei Noricai Nicolai si "sudarea" vacantei de Pasti cu aceea de 1 Mai, imaginea Legislativului s-a deteriorat si mai mult.
La ultima reuniune a Consiliului National de Coordonare a Aliantei PNL-PD s-a luat decizia ca initiativele legislative ale parlamentarilor celor doua partide sa primeasca mai intai girul CNC-ului. Decizia a fost anuntata de presedintele executiv al PD, Adriean Videanu. Acesta a spus ca proiectele de lege propuse de parlamentari trebuie verificate in ceea ce priveste concordanta lor cu programul de guvernare asumat si cu intentiile Guvernului. In acest mod, principala formatiune de guvernare incearca sa puna capat "exuberantei" legislative a unor parlamentari macar in randul PNL si PD. "Parlamentarii au, constitutional, dreptul la initiativa legislativa, problema este de o armonizare a initiativelor pe care le au parlamentarii cu programul de guvernare", a spus Videanu.
Euroobservatorii Aliantei, rechemati pentru vot
Acesta a recunoscut ca masura a fost impusa si datorita proiectelor de lege care au fost propuse de senatorul PD Marius Marinescu, uneori peste capul liderilor partidului. Una dintre ele a fost respinsa la limita de coalitie, dar a fost sustinuta de opozitie doar de dragul de a specula disfunctionalitatile aparute. Nemultumirea lui Marinescu a fost atat de mare incat nu a ezitat sa-si eticheteze colegii drept "slugoi".
Liderii Aliantei au decis, de asemenea, sa-si recheme euroobservatorii din doua in doua saptamani pentru a intari majoritatea, ce a dat de multe ori rateuri din cauza absentelor parlamentarilor proprii. Euroobservatorii sunt astfel obligati sa vina de la Bruxe