Afacerea cu vipere a devenit foarte cautata de romani. Se poate vorbi despre o piata virtuala de "desfacere a viperelor", activitate intreprinsa, adesea, in conditii ilegale, pentru ca vanzatorii de vipere nu pot fi controlati si luati la intrebari de autoritati. Legea protejeaza viperele autohtone, nepermitand colectarea din natura si comercializarea lor.
Pe multe site-uri cu anunturi, "traficantii" de vipere au postat zeci de mesaje prin intermediul carora isi cauta clientii. Anunturile electronice promit comercializarea acestor reptile (inclusiv a celor protejate de lege), dar si a documentatiilor menite sa-i ajute pe amatori sa puna la punct crescatorii de vipere. Cum suna un astfel de mesaj!? "Vand documentatie: creste-rea viperelor pentru venin. Incepand aceasta afacere, veti avea un profit urias. Investitia minima se scoate in maximum doua luni. Comandand documentatia despre vipere, primiti gratis inca cinci documentatii. Ofer si piete de desfacere, cat si vanzatori de vipere. Pret, 300.000 lei."
Conform declaratiilor facute de dr. Dan Munteanu, presedintele Comisiei Monumentelor Naturii din Cadrul Academiei Romane, la ora actuala, in Romania sunt doar trei crescatori de vipere autorizati. Acesta recunoaste ca, "desi nu exista o evidenta a tuturor celor care se ocupa de cresterea viperelor, sunt mai multi decat s-ar crede. Legea spune ca trebuie sa-si procure viperele din alte crescatorii de acest fel, si nu din natura". Asadar, sunt strict interzise colectarea lor din natura si comercializarea. Insa nimeni nu poate garanta ca ei nu le procura totusi din paduri. "In ultimii sase ani, noi n-am avizat pentru cresterea viperelor decat trei firme", spune dr. Munteanu.
CONTRAZICERI. Totul este cu dus si intors in problema cresterii viperelor in Romania. Nimeni nu-i poate controla, in mod regulat si strict, pe acesti crescatori de reptile veninoase