In timp ce scriu aceste rinduri zeci de milioane de emigranti din Statele Unite ale Americii se aduna pe strazile marilor orase, din Los Angeles in New York, din Detroit in Miami. Numai in Chicago se asteapta in jur de 500000 de manifestanti. Cei care nu participa la marsuri, protesteaza in alte feluri: fie prin boicotarea magazinelor americane, fie prin greva. "O zi fara emigranti" - acesta este proiectul de imaginatie pe care sutele de mii de emigranti legali si ilegali din cea mai democratica tara din lume li-l propun celor care se opun vehement fluxului de emigratie, venit mai ales din tarile Americii Latine.
Legea impotriva emigratiei, care a trecut deja de House of Representatives propune masuri drastice impotriva tuturor celor care se afla ilegal pe teritoriul american, ba mai mult, intr-o copiere a celebrului zid ridicat de autoritatile israeliene in Ierusalim, cere construirea unui zid pe lungi distante de-a lungul granitei cu Mexicul.
De ce se tem, insa, cei care se opun emigratiei cu o disperare aproape ridicola, avind in vedere ca familiile multora dintre ei nu sint decit a doua, a treia sau poate a patra generatie de americani? Din punct de vedere ideologic, se vorbeste in rindurile lor, de refuzul noilor emigranti sud-americani de a se asimila, de a invata limba engleza, de a renunta la traditiile lor de acasa. In spatele acestui discurs, insa, se afla teama. Teama de a-si pierde limba, identitatea nationala, cultura, dar si standardul de viata cu care cei mai multi reprezentanti ai clasei de mijloc s-au obisnuit pina acum. Cetatenii Statelor Unite sint pentru prima oara in istorie in pozitia de a apara aceste valori care constituie o natiune, si, pentru prima data in istoria lor, nu se simt foarte stapini pe situatie. Valurile de emigranti de pina acum au fost foarte dornice de a renunta la cultura, limba, valorile societatilor tr