Polonia, Romania, Bulgaria, statele baltice, Moldova si Georgia - un "zid de aparare" impotriva unei Rusii potential ostile."O viziune comuna asupra vecinatatii comune" - conferinta internationala ce a avut loc in capitala Lituaniei - a conturat, in primul rand, o atitudine explicita de blamare a politicii externe a Rusiei.
Tonul reuniunii a devenit extrem de dur dupa ce, in cursul conferintei de miercuri, vicepresedintele american Dick Cheney a acuzat Moscova de santaj, intimidare si subminare a integritatii teritoriale a vecinilor sai.
"Nici un interes legitim nu este servit atunci cand petrolul si gazul devin instrumente de intimidare sau santaj, fie prin manipularea resurselor sau monopolizarea transportului acestora", a acuzat Cheney.
Este prima data, de la sfarsitul Razboiului Rece incoace, cand politica externa a Rusiei este criticata in termeni atat de transanti de un oficial american de asemenea rang.
Cheney a lasat sa se inteleaga ca un nou razboi rece este in plina desfasurare, de data aceasta cortina de fier aflandu-se intre Rusia si o parte din statele aflate la granitele sale, in timp ce presedintii Iuscenko si Saakasvili, dar si liderul opozitiei belaruse, Aleksandr Milinkevici, ar fi "eroi ai timpurilor noastre".
"Rusia are de ales intre a se reintoarce la democratie sau a deveni un inamic", a mai spus Cheney, in aplauzele liderilor din statele baltice si cele riverane Marii Negre.
Vicepresedintele SUA a identificat practic Polonia, Romania, Bulgaria, statele baltice, Ucraina, Republica Moldova si Georgia ca fiind "zidul de aparare" care separa Vestul democratic de o Rusie potential ostila, comenteaza cotidianul Kommersant.
Incurajate de sprijinul vicepresedintelui american, Georgia si Ucraina au amenintat cu retragerea din Comunitatea Statelor Independente.
A