In "Biblioteca de istorie" ingrijita de Silviu B. Moldovan la Editura Nemira, tanarul istoric Adrian Nicolae Petcu coordoneaza un volum dedicat relatiilor (ultradificile, fireste) Securitatii cu Biserica (Partidul, Securitatea si cultele) intre 1945 si 1989, fie cu ortodoxia, romano si greco-catolicii, fie cu diferitele culte si secte religioase mai mult sau mai putin ingaduite de legislatia comunista din Romania, de la baptisti, adventisti, penticostali, lipoveni la Martorii lui Iehova, inochentisti, pocaiti, nafeti s.a.m.d. In paranteza fie zis, laudabila initiativa Editurii Nemira, unde, nu demult, a aparut si volumul Ortodoxie si putere politica in Romania contemporana, de George Enache, despre care voi scrie in acest colt de gazeta cat de curand.
Liviu Petre Nitu ne prezinta Societatea "Ardealul" din 1940, condusa de Nicolae Balan, mitropolitul Ardealului, cu Iuliu Maniu si Dinu Bratianu vicepresedinti, in comitet figurand Alexandru Nicolescu (mitropolitul unit al Blajului), Ion Mihalache, Virgil Madgearu, Ghita Pop, Gheorghe Bratianu, C. Angelescu si Vasile Sassu. Adrian Nicolae Petcu realizeaza un impresionant studiu de caz: preotul Ilie Imbrescu, legionar din 1933, candidat pe lista partidului Totul pentru tara pentru judetul Caliacra in 1937 alaturi de Papanace, Cola Ciumeti si Nicolae Bujiu, internat sub Antonescu la Tg. Jiu in 1942 (aflat in stransa relatie cu Dumitru Iliescu-Palanca de la Stavropoleos, Constantin Marius de la Boteanu s.a.), apoi de comunisti la Slobozia, eliberat in 1946 la interventia lui Mihail Ralea si reincadrat la Boteanu, dar incarcerat in 1948 la Jilava si mort la Aiud in 1949, in varsta de numai 40 de ani.
STUDIU. Tot lui Adrian Nicolae Petcu (cel care incheie volumul cu o extrem de utila "Bibliografie postdecembrista referitoare la Biserica Ortodoxa Romana") ii datoram alt studiu incitant despre Securitatea si cultele