Saptamana trecuta, piata la termen de la Sibiu a fost mult mai dinamica decat in ultima parte a lui aprilie, „miscarile" fiind resimtite pe mai multe tipuri de contracte.
„Startul de luna a adus un suflu nou pietei de capital, implicit celei de la Sibiu, explica Mirabela Coos, broker la SSIF Boker Cluj. Cum cea mai mare parte a emitentilor au avut AGA, lucrurile par mult mai clare. Odata cu reluarea tranzactionarii pe contractele SIF-uri, TLV si SNP, piata derivatelor a intrat in ritmul sau firesc".
Investitorii au putut sa-si aplice strategiile pregatite, in functie de activele spre care se orienteaza. Interesanta este reactia lor fata de SIF-uri, unele din derivatele cu cea mai mare cautare la Bursa sibiana. „Chiar daca SIF 1 si SIF 3 nu au intrunit cvorumul necesar realizarii unei majorari de capital cu acordare de actiuni gratuite, per ansamblu cotatiile SIF au oscilat destul de putin, afirma Coos. Tendinta de scadere cauzata de aceste stiri negative a fost bine contracarata de cumparatori care au incercat sa surprinda nivelurile suport pentru a deschide noi pozitii. Putem spune asadar ca investitorii de pe piata sibiana sunt inca increzatori in posibilitatea de crestere a preturilor SIF in urmatoarele 2-3 luni". In acelasi timp, investitorii au manifestat un apetit aparte pentru tranzactiile cu derivatele petroliere, SNP si RRC. Printre elementele care au determinat mentinerea gradului ridicat de interes fata de SNP, „un rol semnificativ a revenit deciziei de vanzare a 8% din actiunile companiei catre angajati, dublata de intentia OMV de a cumpara actiuni Petrom", a precizat un broker din piata. Coos considera ca „SNP nu pare sa fi scapat de sub presiunea acelui 8% atat de discutat in ultimele luni. Astfel, independent de evolutia pretului la petrol pe pietele internationale, care ar duce practic la o crestere a profiturilor societatii, SNP a inregis